CEATEC 2016 kiállítás robotja

Érdekes rendezvény volt japánban 2016.10.04 és 07 között: az ún. tokiói CEATEC kiállítás. A misztikusan hangzó Combined Exhibition of Advanced Technologies – „Fejlett technológiák egyesített kiállítása” cím mögött a hétköznapibb tartalom elsődlegesen a korszerű ipari robotokról, és a hálózatba köthető „Okos eszközökről” szólt.

A kiállításról az Index online egyik cikkében is olvashattunk, a nem kevésbé misztikus (avagy picit bulvársajtó stílusú) „Cuki robotok készítik elő a robot apokalipszist” címmel. (http://index.hu/tech/2016/10/06/cuki_robotok_keszitik_elo_a_robotapokalipszist/ )

Az ironikus hangvételű cikket olvasva nehéz eldönteni, hogy mosolyogjunk-e, avagy homlokráncolva aggódni kezdjünk a közelgő „robotlázadások” miatt.

Rápillantva a kiállítás honlapjára és sajtóbeszámolóira megnyugtathatunk mindenkit – picit odébb van még a lázadás. A cikk szerzője – Nagy Attila – kiemelte: a képeket nézve „… a vásáron bemutatkozó cégek és fejlesztők csupa rokonszenves, szimpatikus, kedves, aranyos robottal jelentek meg, nyilván azzal a céllal, hogy elaltassák a figyelmünket”.
Informatikus szemmel nézve mi úgy látjuk: a 648 kiállítónál felbukkanó, s a cikkben „véleményezett” mintegy tucatnyi „játékos robot” valószínű (nyilván?) inkább szolgál játékos figyelemkeltésül, sem mint egy robotinvázió előkészítéséül. A „Háztartási szekció” mellett – ahol a „cuki humanoidok” is felbukkantak, a logisztikai, a publikus infrastruktúrákat, energetikai rendszereket támogató stb. stb. eszközök is bemutatkoztak – nem utolsós sorban az Ipar 4.0 irányvonalat képviselő ún. kiber-fizikai és IoT rendszerek.  Azaz a korszerű gyártástechnológiát megvalósító „okos eszközök” és „okos berendezések” – melyek okossága nem a „lázadó sci-fi” világából való, hanem abban rejlik, hogy képesek egymás között a száraz adatok cseréjére, az „adatkommunikációra”, megteremtve ezzel a sokkal hatékonyabb működés alapjait.

Való igaz, hogy ismét robbanásszerű a technika fejlődése az okos-eszközök hálózatba kapcsolásával, s a szakma a 4. ipari forradalomról beszél (Industrie 4.0). Így meg kell tanulnunk azzal élni, hogy az egyre „okosabb” eszközök nem csak a gyárakban, vagy a közlekedésben, hanem otthonainkban is a segítségünkre lesznek. Ma már senki sem csodálkozik azon, hogy ha a pénztárcája engedi, akkor néhány tízezer forintért olyan „okos porszívót” vehet, ami alkalmazkodva a lakberendezéshez távollétünkben felporszívózza a lakást, s ha fogy az energiája – odagurul a töltőjéhez. Ha természetesnek vesszük, hogy sok mobil telefonon, vagy adott honlapokon közel helyesírási hiba nélkül tudunk szöveget „diktálni”, akkor az is könnyen elfogadható, ha egy ilyen porszívó a közeljövőben a szóbeli utasítást is elfogadja. A külseje, a „szeme színe” már csak marketing-játék.

Félni valónk nincs – a cikkben jelzett „cukiság” és okos viselkedés mögött még nagyon sokáig csak olyan programok fognak futni, ami a laikusuk számára talán néha meglepő, sőt meghökkentő, de összességében nem több, mint egyszerű, előreprogramozott logikai döntések sokasága. Félnivalónk sokkal inkább amiatt van, hogy idejében megtanuljuk jól használni ezen eszközöket, idejében megtanuljuk „megvédeni” ezeket az eszközöket, idejében megtanuljuk, hogyan kell megbízhatóan csatlakoztatni ezeket az eszközöket, hiszen ha „háztartási robotjaink” az internetre is csatlakoznak, akkor már aligha elegendő védelem, ha a WIFI router jelszava „12345678”.

- DL -