EcoGo

Fedélzeti fejlesztőeszköz gépjármű vezetőknek

Az EcoGo a flotta menedzsment és a gépjármű vezetői viselkedés intelligens elemzésének együttesére épülő fejlesztő eszköz és/vagy tanulási módszertan, amit abból a célból kívánunk megvalósítani, hogy javítsuk a gépjárművezetők, köztük az autóbusz és a kamionsofőrök vezetési stílusát. Európai szintű megoldásban gondolkodva a sofőrök számára úgynevezett Europass minősítést kívánunk adni, ami lényegében egy elektronikus formátumű nemzetközi szintű értékelés, illetve tényadatokon alapuló szeméylre szabott vezetői statisztika.

Az EcoGo nem tantermi oktatási módszer, hanem egy élő felügyeleti megoldás, ami együtt dolgozik a vezetővel a vezetés ideje alatt. Adatokat gyűjt a hajtáslánc használatáról, a sebességről, a gépjármű mozgásáról és pozíciójáról, megkülönbözteti a védekező vagy agresszív vezetési stílust. Teszi mindezt annak érdekében, hogy közvetlen visszajelzést vagy riasztást adjon a vezető számára a veszélyes manőverekről.

A kezdő vezetők oktatásától indulva a magasan képzett profi sofőrök stílusának a javításáig az Ecogo a különböző alkalmazási feladatok szerint skálázható és alakítható. Ez már csak azért is fontos, mert Európa nagy kihívásokkal néz szembe napjainkban: jelenleg több, mint 1.000.000 autóbusz és teherautó sofőr hiányzik az utakról. Alapvető fontosságú, hogy képesek legyünk megvalósítani az újdonsült járművezetők toborzását és képzését annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a növekvő európai gazdaság elvárt szállítási kapacitásainak a biztosításához.

 

Célunk, hogy a gépjárművekben olyan intelligens eszközöket alkalmazzunk, amelyek objektív módon mérési adatot gyűjtenek a söfőr viselkedéséről és járműhasználati szokásairól, majd továbbítják az eredményeket

•    a kiépített kommunikációs csatornán keresztül a központi adatfeldolgozó számítógépbe további elemzés céljából
•    gyors visszacsatolásként közvetlenül a sofőr számára az adott vezetési stílus javítása érdekében

Az információs rendszer nagymértékben elősegíti a gépjármű optimális használatát (monitorozza az emberi tevékenységet, visszajelzést ad) és EU szabvány szerinti objektív méréseken alapuló élő tréninget nyújt az Europass minősítés megszerzéséhez.


Gondolnád?

•    A vezetői képességek javításával az üzemanyag fogyasztás 5-15%-kal a gépjármű javítási és karbantartási költsége 20-40%-kal csökkenthető. Hasonló mértékű javulás érhető el a balesetek, károkozások és az életvédelem területén is.
•    Mindössze 5%-os üzemanyag fogyasztás csökkenéssel számolva az EcoGo bevezetésének a költségei 4 hónap alatt megtérülnek.