IntelliFood
A Seacon Europe Kft. és a HuBakers Kft. IntelliFood elnevezésű közös pályázatát a Finish accelerator program keretében támogatásra ítélték. Az értékelés során mind az üzleti potenciál, mind a technológiai kiválóság mind a FIWARE platform alkalmazása tekintetében kiváló értékelést kapott.
A SmartAgriFood projekt logisztikai tevékenységének (FI-PPP 1. fázis) és a FIspace projekt romlandó termékek logisztikai megoldásainak (FI-PPP 2. fázis) folytatása. Célja intelligens rendszerek fejlesztése és működtetése romlandó termékek (pl. élelmiszer, virág) értékesítési láncai számára. Mindezt egy olyan ökoszisztémában, amely összehozza a felhasználók üzleti érdekeit és a szoftverfejlesztők, webes vállalkozók kreatív ötleteit, technológiai megoldásait.
Ebben a konstrukcióban az informatikában és az élelmiszeriparban tevékenykedő pályázó vállalkozások olyan projektjavaslattal tudtak eredményesen szerepelni, amelynek a tárgya egy intelligens folyamatmonitorozó és ellenőrző informatikai rendszer kialakítása a romlandó élelmiszerek minőségének a megóvására.
IntelliFood - Intelligens folyamatmonitorozás és ellenőrzés
Intelligens megoldást szállítva az élelmiszeriparnak a projekt céljai az alábbiak:
• objektív mérésekre alapozott ellenőrzött/felügyelt tárolás/feldolgozás az alapanyagok/keverékek/késztermékek számára
• nyomkövetés
• a romlandó élelmiszerek ellátási láncai által generált környezeti hatások csökkentése
Üzleti célok:
• az üzleti partner versenyképességének az erősítése
• a megoldás kiterjesztése a beszállítókra és az ügyfelekre
• a megfelelő megoldás kialakítása annak érdekében, hogy az élelmiszeripar egyéb ágazatai vagy egyéb iparágak is igénybe vehessék a szolgáltatást
Pályázó:
|
Üzleti partner:
|
A Seacon Europe Kft. szoftverfejlesztéssel és tanácsadással, kapcsolódó oktatással foglalkozik. Többféle technológiát használva több üzleti terület számára állít elő egyedi fejlesztéseket, illetve dobozos szoftvereket. A pályázó fő profilja a szoftverfejlesztés. Szakemberei többéves tapasztalattal rendelkeznek a szoftverfejlesztési technológiákban, több projekttel a hátuk mögött jártasak a többszereplős projektmunkában. A pályázó műszaki és technológiai partnerként vesz részt a projektben. |
A HuBakers Kft. élelmiszeripari alapanyagok és mixek kereskedelmével foglalkozik. Az alapanyagokat külföldi partnerektől szerzik be, a komplex mixeket maguk készítik. Ezeket kisebb részben saját erőforrásokkal nagyobb részben alvállalkozókkal szállítják az ügyfeleknek, készterméket nem állítanak elő. Üzleti partnerként a cég használ ugyan informatikai megoldásokat, de a pályázat tárgyát képező kontroling/monitoring megoldással nem rendelkezik. Jó ideje küzd azonban olyan problémákkal, amik kiküszöbölésében ez segíteni tud. Az üzleti partner ötletgazdaként és élelmiszeripari szakértőként vesz részt a projektben. |

IntelliFood projekt
Bizonyos alapanyagok és az őket tartalmazó mixek kényesek a hőmérsékletre, fényre és a páratartalomra. Például az alábbiak:
• Növényi tejszín, növényi habok: hőmérséklet, napfény védettség
• Gyümölcs töltelékek: páratartalom, hőmérséklet (száraz és hűvös helyen tárolandó)
• Por alakú emulgátor: páratartalom, hőmérséklet, fény
• Margarinok: hőmérséklet (a túl magas és a túl alacsony hőmérséklet is kedvezőtlen)
• Édesítő keverék (cukoralkohol): páratartalom
A felsorolt alapanyagok tárolása adott paraméterek mellett szükséges, mert egyébként selejt keletkezik, aminek az elszállításáról vagy megsemmisítéséről gondoskodni kell. Az érzékeny anyagokat tartalmazó keverékek esetében ugyanilyen fontos a tárolás, hiszen az alapanyag selejtté válása kihat a termékre is, ugyanakkor lényeges magának a keverék elkészítésnek a felügyelete is..

Az elkészítendő megoldás egy vezeték nélküli szenzorhálózaton alapuló rendszer, amely egymással kommunikálni képes hőmérséklet és páratartalom mérő egységekből áll. A vezetékezést nem igénylő, könnyen telepíthető mobilis érzékelők ütemezetten mérik a paraméterek értékeit, és eljuttatják az eredményeket egy központi adattárolóba.
Az ugyanitt működő feldolgozó alkalmazás kiértékeli a méréseket, és beállított szabályok mentén riasztásokat küld a felelős személyeknek. Amennyiben a hőmérséklet vagy páratartalom érték valamelyik irányból megközelít egy alsó vagy felső határt, akkor egy email vagy egy sms elindíthat egy manuális beavatkozást.
A rendszeres mérések lehetővé teszik az adott alapanyagok és keverékek mentén a tárolási és keverési paraméterek precíz tárolását, ilyen módon igazolhatóvá válik a termék azonosítása mellett a minőségi kezelés. A vevő információt kaphat a megrendelt termékről már a beszállítás időpontjától kezdődően.
Az anyagok keverése hőmérsékletfüggő. Megfelelő szabályok alkalmazásával és figyelésével biztosítható, hogy objektív mérések alapján minden anyag a neki megfelelő hőmérsékleti határok között kerüljön bekeverésre.
Az egyszerű alapanyag/keverék és mért hőmérséklet/páratartalom értékek összerendelésén alapuló kimutatások mellett összetett információk is előállíthatók, amelyeknél figyelembe vehetők olyan egyéb tényezők, mint szezonalitás, tárolási idő, beszállító, stb.
A projektjavaslat rövid leírása megtalálható a Finish accelerator honlapján.
A projektben vállalt egyik kötelezettség az EU által az utóbbi években kifejlesztett FIWARE technológia használata.
Fiware technológia
Maga a FIWARE egy nyílt kezdeményezés, amelynek célja, hogy létre hozzon fenntartható ökoszisztémájú lehetőségeket, amelyek az új hullámú digitális internetes technológiákra épülnek. Ennek alappillére a FIWARE technológiai platform.
Alapvetően egy hatékony API-készletről (alkalmazásprogramozási felület) van szó, amely megkönnyíti az intelligens alkalmazások (Smart Application) fejlesztését különböző üzleti szektorokban. A FIWARE API nyilvános és jogdíjmentes, bárki számára ingyenesen elérhető és felhasználható, ezzel támogatja az alacsony költségű termékek, szolgáltatások megvalósítását.