Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Beágyazott rendszerek

A „beágyazott rendszerek” fogalom egy olyan, hétköznapjaikban is már szinte észrevétlenül alkalmazott dolgot jelent, amikor egy „számítógép” (programvezérelt mikroprocesszor) egy „technikai környezethez” kapcsolódik, abba beépül. Ekkor a „számítógép” valamilyen felügyeleti, vezérlő vagy szabályozó funkciót lát el, vagy adatok, jelek feldolgozásáért felelős. Ez lehet pl. jelek kódolása, dekódolása, szűrése, stb.
A beágyazott rendszerek - a felhasználó számára sokszor szinte láthatatlan módon – számtalan alkalmazási területen és berendezésben teszik dolgukat, mint pl. orvosi berendezések, járművek, mosógépek, TV- és audio berendezések, stb.

Big Data

Az egyre fejlettebb és intelligensebb „okos” eszközök és azok összekacsolása elképesztően nagy mennyiségű „adatot termel”.  A „Big Data” tulajdonképpen döntési szabályok gyűjteménye és alkalmazása (az adatfeldolgozás egy olyan módja), ahol nagymennyiségű, sokrétű és strukturálatlan adatról van szó. (Pl. egy video megosztó nem Big Data, hiába nagy a fájlok mérete…).

Így tehát a Big Data különböző „tudásterületeket” egyesít a nagy mennyiségű adat adminisztrációja, szervezése és kezelése területén.