Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Felhő alapú szolgáltatások (Cloud Computing)

Felhő alapú számítástechnika/szolgáltatások alatt azt értjük, amikor úgy hajtunk végre programokat, hogy azok nem a helyi számítógépre vannak telepítve, hanem egy másik gépre, s meghívásuk „távolról”, interneten keresztül történik. Természetesen és célszerűen az „adatok” is a „felhőben”, nem helyi szervereken helyezkednek el. Műszakilag megfogalmazva: az IT infrastruktúra, pl. a számítógép-erőforrások, adattároló, hálózati erőforrások, valamint a kész szoftver az interneten keresztül áll rendelkezésre, anélkül, hogy a helyi gépre, gépekre lenne telepítve.  
A szolgáltatások „kínálata” és használata kizárólag technikai interfészeken és protokollokon keresztül történik. A felhő alapú szolgáltatások köre átöleli az informatika teljes területét, s többek között tartalmazza a számítási kapacitást, tárolást, platformokat és a szoftvereket.
A lehetőségeket egy mondatban összefoglalva: A felhő alapú rendszerek lehetővé teszik informatikai erőforrások, adatok, szolgáltatások és digitális üzleti modellek igény szerinti és decentralizált rendelkezésre bocsátását az interneten keresztül.

FIspace

A mezőgazdaság, a közlekedés és a logisztika számára létrehozott 21. századi üzleti platform.

FIspace for developers

A fejlesztők számára létrehozott dokumentációkat is tartalmazó Wiki, ami az üzleti együttműködés elősegítése érdekében kívánja használni a FIspace platformot.

FIware

A FIware egy innovatív és nyílt felhő alapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a “Jövő Internetére” (FI) épülő alkalmazások és szolgáltatások költséghatékony tervezését és kivitelezését.

A FIware platform egyszerű ugyanakkor jól használható API-k (Application Programming Interfaces) gyűjteménye, amely több vertikális szektor esetében megkönnyíti az okos (smart) applikációk fejlesztését. Az API-k egyszerre nyilvánosak és jogdíjmentesek, valamint a FIWARE komponenseire vonatkozóan nyílt-forráskódú referencia implementációk is elérhetőek a nyilvánosság számára, annak érdekében, hogy több FIware szolgáltató is gyorsabban piacra léphessen alacsony költségű ajánlatokkal.

FIWARE eLearning platform

A FIWARE eLearning platform FIWARE tanfolyamokat, feladatokat, oktatási anyagokat biztosít.

FIWARE Lab

A FIWARE Lab a FIWARE enablereket tartalmazó megoldások tesztelését segíti.

FIWARE software catalogue

A FIWARE szoftver katalógus a Future Internet alapú szoftver megoldások fejlesztéséhez nyújt szoftver komponenseket.