Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
MES (Manufacturing Execution System)

Nincs Industrie 4.0 MES nélkül – vallják a szakemberek, ahol az Industrie 4.0 technológiai alapjának az eszközök egy „horizontális hálózatba kapcsolását” tekintik, míg a MES alatt a „gyártás”, a folyamatok információinak vertikális összekapcsolását és „láthatóságát” értik.
A gyártással, logisztikával, személyzettel és minőségbiztosítással kapcsolatok információkat transzparens módon együtt kell látni, át kell tudni tekinteni. Jóllehet a MES-t említik a „gyártásirányítás” szinonimájaként is, alapvetően abban különbözik egy hagyományos ERP rendszertől, hogy egy „folyamat-közeli” rendszer, közvetlenül kapcsolódik a folyamatautomatizálás megosztott (és egységes hálózatba kapcsolt) rendszeréhez, s így valós időben teszi lehetővé a gyártási folyamat irányítását, vezérlését és ellenőrzését. Tulajdonképpen közvetlenül az ERP alatt áll, s többek között „kiszolgálja” az ERP rendszert „üzemi információkkal”

Más megközelítésben: a MES egy része a gyártásmenedzsment rendszernek, folyamat-közeli szinten van hatással azok optimalizálására, így felelős a gyártásvezérlésért. Közvetlenül kapcsolódik az üzemi folyamatokhoz, így valós időben teszi lehetővé a termék-előállítás vezérlését- és ellenőrzését. Egyidejűleg olyan gyártási folyamatokkal kapcsolatos adatok gyűjtése is megvalósul, amik támogatják a folyamatok optimalizálását illetve lehetővé teszik a folyamatokban rejlő hibák feltárását.

Moore törvénye

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

A Gordon E. Moore által 1965-ben (!) megfogalmazott megállapítás napjainkig igaznak bizonyult, illetve a technológiai kutatások ismeretében 2019-2020-ig nagy valószínűséggel megállja a helyét. (Az ismert technológiákkal az integrált áramkörök alapkövének, a tranzisztoroknak a mérete néhány atomnyira csökken, ezzel a tranzisztorok el fogják érni miniatürizálásuk határait). Napjainkban nagyobb gyártók (pl. Intell) is azon véleménynek adtak hangot, hogy a szigorú értelemben vett „összetettség” növekedése a technikai korlátok miatt lelassult, ugyanakkor ezt az elkövetkezendő néhány évben még kompenzálja a kivitelezési struktúra, a hűtés és a mikro-programozás fejlődése, így az alapchipek „teljesítőképességére” igaz maradhat a 18 hónaponkénti megduplázódás.

Moore törvénye lapvetően az integrált áramkörökre vonatkozik – más technikai- vagy számítástechnikai eszközök fejlődési üteme ettől lényegesen kisebb.