Fogalomtár

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Okosmérő

Valós idejű információt nyújt például a gáz és elektromos áram felhasználási adatainkról valamint annak költségeiről, amiket a szolgáltató is megkap, így nem kell külön leolvasnia a mérőket.

Önvezető autó

​​Az önvezető autó (angolul autonomous car, driverless car, self-driving car, robotic car) olyan autó, amit emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérelnek, ami képes közlekedni a közúti forgalomban. Érzékeli a környezetének részleteit, navigálja önmagát, így várhatóan kevesebb helyre van szüksége, ezért hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésére álló útfelületet, elkerüli a közlekedési dugókat és csökkenti a balesetek valószínűségét.[2] Az önvezető autók autonóm biztonsági rendszereinek fontos tényezője a vezető nélküli vészmegállás mellett a vezető felügyelete alatti, de autonóm sávtartás is.

Több részletért kattintson ide​

Önvezető járművek

Önvezető (autonóm) járművek alatt – a megnevezésnek megfelelően – olyan járműveket értünk, melyek emberi irányítás nélkül mozognak, érik el céljukat – nyilvános közlekedési utakon. (Nem soroljuk ide a kötött pályás járműveket, pl. metró és a vezetést csak segítő járműveket sem, pl. automata sávtartás, parkolás, illetve egy teljesen elkülönülő kategóriát képeznek a speciális, pl. vezető nélkül mozgó mezőgazdasági gépek).
Az autonóm járművek különböző szenzorok segítségével vesznek tudomást környezetükről (optikai érzékelők, lézeres radar, képelemzés,…), a nyert információkból – beleértve pl. a GPS alapú navigációs információkat is – meg tudják határozni helyzetüket, és elhelyezkedésüket a többi járműhöz viszonyítva, a jármű eljut a kitűzött célhoz, elkerüli az ütközéseket. Az autonóm járművek vezérlő szoftvere az Industrie 4.0 víziója szerint nem csak a „saját” információkra hagyakozik, hanem kommunikál a környezetében lévő „okos” autókkal is. Napjaink legismertebb kísérleti eredményei közé tartoznak a Google önjáró autói és az európai összefogással (DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania és Volvo) végzett kamion-konvoj tesztek.