Felhő alapú szolgáltatások (Cloud Computing)

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Felhő alapú szolgáltatások (Cloud Computing)

Felhő alapú számítástechnika/szolgáltatások alatt azt értjük, amikor úgy hajtunk végre programokat, hogy azok nem a helyi számítógépre vannak telepítve, hanem egy másik gépre, s meghívásuk „távolról”, interneten keresztül történik. Természetesen és célszerűen az „adatok” is a „felhőben”, nem helyi szervereken helyezkednek el. Műszakilag megfogalmazva: az IT infrastruktúra, pl. a számítógép-erőforrások, adattároló, hálózati erőforrások, valamint a kész szoftver az interneten keresztül áll rendelkezésre, anélkül, hogy a helyi gépre, gépekre lenne telepítve.  
A szolgáltatások „kínálata” és használata kizárólag technikai interfészeken és protokollokon keresztül történik. A felhő alapú szolgáltatások köre átöleli az informatika teljes területét, s többek között tartalmazza a számítási kapacitást, tárolást, platformokat és a szoftvereket.
A lehetőségeket egy mondatban összefoglalva: A felhő alapú rendszerek lehetővé teszik informatikai erőforrások, adatok, szolgáltatások és digitális üzleti modellek igény szerinti és decentralizált rendelkezésre bocsátását az interneten keresztül.