MES (Manufacturing Execution System)

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
MES (Manufacturing Execution System)

Nincs Industrie 4.0 MES nélkül – vallják a szakemberek, ahol az Industrie 4.0 technológiai alapjának az eszközök egy „horizontális hálózatba kapcsolását” tekintik, míg a MES alatt a „gyártás”, a folyamatok információinak vertikális összekapcsolását és „láthatóságát” értik.
A gyártással, logisztikával, személyzettel és minőségbiztosítással kapcsolatok információkat transzparens módon együtt kell látni, át kell tudni tekinteni. Jóllehet a MES-t említik a „gyártásirányítás” szinonimájaként is, alapvetően abban különbözik egy hagyományos ERP rendszertől, hogy egy „folyamat-közeli” rendszer, közvetlenül kapcsolódik a folyamatautomatizálás megosztott (és egységes hálózatba kapcsolt) rendszeréhez, s így valós időben teszi lehetővé a gyártási folyamat irányítását, vezérlését és ellenőrzését. Tulajdonképpen közvetlenül az ERP alatt áll, s többek között „kiszolgálja” az ERP rendszert „üzemi információkkal”

Más megközelítésben: a MES egy része a gyártásmenedzsment rendszernek, folyamat-közeli szinten van hatással azok optimalizálására, így felelős a gyártásvezérlésért. Közvetlenül kapcsolódik az üzemi folyamatokhoz, így valós időben teszi lehetővé a termék-előállítás vezérlését- és ellenőrzését. Egyidejűleg olyan gyártási folyamatokkal kapcsolatos adatok gyűjtése is megvalósul, amik támogatják a folyamatok optimalizálását illetve lehetővé teszik a folyamatokban rejlő hibák feltárását.