Moore törvénye

Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Moore törvénye

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.

A Gordon E. Moore által 1965-ben (!) megfogalmazott megállapítás napjainkig igaznak bizonyult, illetve a technológiai kutatások ismeretében 2019-2020-ig nagy valószínűséggel megállja a helyét. (Az ismert technológiákkal az integrált áramkörök alapkövének, a tranzisztoroknak a mérete néhány atomnyira csökken, ezzel a tranzisztorok el fogják érni miniatürizálásuk határait). Napjainkban nagyobb gyártók (pl. Intell) is azon véleménynek adtak hangot, hogy a szigorú értelemben vett „összetettség” növekedése a technikai korlátok miatt lelassult, ugyanakkor ezt az elkövetkezendő néhány évben még kompenzálja a kivitelezési struktúra, a hűtés és a mikro-programozás fejlődése, így az alapchipek „teljesítőképességére” igaz maradhat a 18 hónaponkénti megduplázódás.

Moore törvénye lapvetően az integrált áramkörökre vonatkozik – más technikai- vagy számítástechnikai eszközök fejlődési üteme ettől lényegesen kisebb.