Logisztikai feladatok informatikai támogatása a gyártásautomatizálásban

A projekt környezet egy tojástálcákat gyártó gyár, ahol Universal robotok állítanak össze raklapokat a gyártósorok végén. Az informatikai megoldás az alábbi logisztikai feladatok támogatásából áll:

  • Teli raklap szállítása a robotcellákból (4 db cella egyenként 4 db dokkolóval) a csomagolóhoz
  • Üres raklap szállítása a 2 db raklapadagolóból a robotcellákba
  • Kézi sorok kiszolgálása

A teljes gyártási alrendszert egy PLC vezérli, ami egy  gyártási folyamathoz kialakított célszámítógép. A szállítást autonóm MiR (szállítórobotok) végzik, amelyek tevékenységét elsődlegesen a telepített MiR Flottakezelő vezérli az úgynevezett Misson segítségével. Egy-egy Misson tartalmazza az útvonalat, a MiR robot haladásának, illetve feladatának a leírását, a vezérlési utasításokat. A probléma, hogy alapesetben a Flottakezelő nem képes a MiR elemi szintű lépéseinek a kontrolljára, pl. egy rakodási lépés ellenőrzésére, vagy a csomagolóba történő engedély detektálására és annak alapján a belépési folyamat folytatására.

Az informatikai megoldás elsődleges feladata, hogy a PLC-vel való kommunikációra alapozva kövesse a MiR szállítórobotok tevékenységét, és a kapcsolódó berendezésektől a PLC-től kapott információk alapján vezérelje a MiR robotokat. A vezérlés ebben az esetben azt jelenti, hogy a MiR nevesített regisztereibe írással, mint „virtuális sorompókkal” ad utasítást, azaz engedélyezi, hogy a MiR robot végrehajtsa a Flottakezelőtől kapott Mission soron következő lépését.

Az informatikai alapfunkciók a három útvonal/szállítási tevékenység folyamatának követését és vezérlését jelentik. Az ismert vezérlési lépések követése kiegészül a lehetséges hibák, hibajelzések feldolgozásával és kezelésével. A megoldás magában foglalja a megbízható adatkommunikációt mind a PLC-vel mind a MiR robotokkal.