Orchestration” – Vezénylési Platform

A termelést támogató informatikai eszközök, berendezések egy gyártó vállalatnál mind technológiájában, mind életkorában igen heterogén képet mutatnak. Jellemzően megtalálható köztük a PLC ipari számítógépek, HMI (Human-Machine Interface) interfészek, RTU (Remote terminal unit) terminálok, szenzorok, aktuátorok de az Ipar 4.0 digitalizációs fejlődésnek köszönhetően egyre fejlettebb optikai ellenőrzők, autonóm targoncák, ipari robotok is egyre többen vannak. A problémát az adja, hogy ezek az eszközök jellemzően a gyártási folyamat egy-két lépésében játszanak szerepet a teljes folyamat végig vitelét, ennek ellenőrzését és felügyeletét nem támogatják. Erre adhat megoldást egy vezénlési platform kialakítása (orchestration).

Az „orchestration” lehetővé teszi az automatizálás, a csoportmenedzsment, a fejlett folyamatfigyelés, a változásszabályozás vagy -felderítés és a hibák automatikus javításának bevezetését.  Ahogyan egy karmester vezényli az egyes hangszereket a hangversenyen, ugyanúgy egy termelésifolyamatban használt vezérlésiegységeket kezelő szoftver központi “karmesterként” vezényli, hogy melyik lépésben, milyen időzítéssel, hogy fussanak az alkalmazások, milyen visszajelzéseket, tovább küldendő adatokat, végrehajtási állapotokat és engedélyeket szolgáltassanak egymás felé. Az orchestrálás gyakorlatilag magában foglalja a teljes munkafolyamatot, és irányított cselekvést biztosít minden egyes lépés végrehajtásakor.

Járulékos haszonként az orchestrálás segít a gyakran előforduló folyamatok és munkafolyamatok racionalizálásában és optimalizálásában is, a jellemző végrehajtási/ütemezési/kommunikációs hibák felfedezésében esetlegesen azok automatikus javításában/hangolásában is.

Egy vezénylési platform az alábbi funkciókat, szolgáltatásokat foglalja magába:

  • Számítógépes rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások automatizált konfigurálása, kezelése és koordinálása
  • Autonóm vezérlések közötti folyamatmenedzsment
  • Aktív folyamatfigyelés, változásszabályozás
  • Monitoring Dashboard a folyamatos működés ellenőrzésére
  • Automatikus és azonnali intézkedések
  • Különböző fejlettségű vezérlések integrálása
  • Kommunikációs protokollok közöti „tolmácsolás”
  • Felderítés és a hibák automatikus javítása