Minőség – Biztonság - Nyomonkövethetőség

Jóllehet az Ipar4.0-ról első hallásra az automatizálás jut az eszünkbe, s ehhez alapvetően az, hogy minden-mindennel hálózatba köthető, – a gyártóiparban is kialakultak azok a folyamatok, melyek túlmutatnak az eszközök, berendezések összekapcsolását is kihasználó, egyre kifinomultabb automatizáláson.

Egyik fontos Ipar4.0 fogalom a horizontális és vertikális kapcsolat, adatáramlás. 

Amíg a vertikális kapcsolatotok elsősorban a vállalaton belüli adatáramlást jelentik, beleértve a gépek, berendezések egymás közötti kommunikációját, addig a horizontális kapcsolatok az értéklánc mentén történő információáramlást biztosítják a különböző beszállítók, alapanyag termelőktől kezdve a gyártó, feldolgozó vállalatokon keresztük, a vevőkig, beleértve a nagy- és kiskereskedelmet, adott esetben a végfelhasználót is.

 

A QSTS egy felhő alapú, minőségbiztosítást támogató, moduláris felépítésű szoftvercsomag. A „Mit, hogyan minősítsünk?” kérdésre a QSTS alapfilozófiája és működése ad választ: a rendszer egy „szoftveres szerszám” – melynek segítségével a felhasználó állíthatja össze a játékszabályokat a törvényi előírások-, az ügyfelek igényei- és a saját minőségbiztosítási elvárások alapján.

A QSTS biztosítja a minőségre hatással lévő paraméterek, információk nyilvántartását, nyomon követhetőségét és elemzését az alapanyagtól a vevőhöz kerülő végtermékig. A rendszer élelmiszeripari alkalmazása esetén könnyen elképzelhető, hogy mit takar az „Ekétől a tányérig” szlogen. Ipari alkalmazás esetén az információk láncolata biztosítja a beépülő alkatrészek, alapanyagok nyomon követhetőségét – legyen az pl. egy elektronikai berendezés, ahol rendelkezésre állhat egy végtermékhez, hogy mely beszállító milyen paraméterű alkatrészei épültek be, melyek a termék minőségellenőrzése (MEO) során rögzített paraméterei – s igény esetén a vevői elégedettségre vonatkozó információk, visszajelzések is hozzákapcsolhatók az információ-láncolathoz.  

 

Tekintettel arra, hogy a mit/hogyan szabályokat a felhasználó által összeállított úgynevezett smart-sablonok, egyfajta elektronikus nyomtatványok tartalmazzák, illetve vezérlik, a rendszer dinamikusan adaptálható minden olyan ipari gyártó- vagy feldolgozó területen, ahol érdekes lehet az ERP-rendszer által kezelt mennyiségi és pénzügyi adatokon túlmenően a minőséggel összefüggő, a minőségre hatással lévő paraméterek, információk elemzése, nyomon követése. Ilyenek lehetnek pl.:

  • ipari félkész termékeket, beszállítói alkatrészeket gyártó üzemek (pl. öntvények, vagy akár transzformátorok, villanymotorok stb. …),
  • elektronikai eszközöket gyártó üzemek,
  • fémmegmunkáló üzemek,
  • építőipari termékek gyártása (tégla, cserép, csempe, …),
  • nagyobb, sorozatban gyártó gyár festőüzemének támogatása (pl. háztartási gépek …)
  • kozmetikai termékek gyártása (krémek, mosószerek, fogkrémek, háztartási vegyi cikkek)
 

További információ: QSTSolution