Integrált vezérlő szoftverrendszer papír szállítmányok nedvességtartalmának méréséhez

A projek célja egy integrált vezérlő szoftver megoldás kialakítása a nagymennyiségben szállított papír nedvességtartalmát meghatározó mikrohullámú mérési módszer számára. Az ipari nyersanyagok víztartalmának mérésére alkalmas mérőállomás ilyen módon alkalmassá válik a mérések menedzselésére, monitoring, konfigurációs, valamint licenckezelési szolgáltatások biztosítására.

A fejlesztés lényege, hogy képesek legyünk a mérőkapun áthaladó kamion rakomány – jelen esetben papírgyári alapanyaként használt, bálázott papír hulladék – nedvességtartamának mintegy azonnali, laborvizsgálat nélküli mérésére.

A mérés menete:

  • Elektronikus indítás után a kamion áthalad egy mérőkapun, haladását lámpák, kijelzők (aktuátorok) irányítják.
  • A kamion haladását, pozícióját, egyéb külső geometriai adatait 3D-s laserscanner (vagy 2D scanner) detektálja.
  • A rakományt  szelvényekre bontva mikrohullámú rádiós-radar világítja át. A kapott – és adatbázisban tárolt – adathalmaz alapján, egy szigorúan védett/szakmai titkot jelentő algoritmus kiszámítja a rakomány nedvességtartalmát.
  • A mérési folyamatot és a végeredményt a rendszer a felhasználó számára dashboard-on jeleníti meg, illetve a szükséges adatokat átadja az ERP rendszernek.

A mérési folyamat vezérlése, végrehajtása és kiértékelése során a szoftvermodul – egy hatékony hiba- és eseménykezelés mellett – az alábbiakat támogatja:

  • a folyamatok két-szintű monitoringja (belső technikai paraméterek naplózása, illetve az események, történések real-time nyomon követhetősége),
  • az eszközök, berendezések és folyamatok széleskörű konfigurálhatósága,
  • diagnosztikai eredmények fejlesztők számára történő továbbítása.

Az ügyféltámogatás és telepítések kontrolljához a megoldást egy lincenckezelő modul egészíti ki.