Pokó István a Seacon fejlesztési igazgatója online tájékoztatót tart a Kibertan törvény kapcsán a Fejér Megyei Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Az előadás ismerteti az év májusban életbe lépett új információvédelmi kötelezettségeket előíró jogszabályt a 2023. évi XXIII. tv. a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényt. A jogszabály számos feladatot ró az érintett vállalkozásokra. Szó lesz a törvény részleteiről, az elvégzendő feladatok ütemezéséről és várható költségéről.

A programon való részvétel térítésmentes, de feltétel az előzetes jelentkezés online ezen a linken.

 

2023. október 20-án pénteken lezajlott a Magyar DigiLean Egyesület ez évi utolsó Road Showja, melyben Seacon Europe is előadó volt Kiberbiztonsági témában.

Az ismét telt házas eseményünk alkalmán, sok hasznos információt kaphattak résztvevőink a lean és a digitalizáció világából. Esettanulmányok, konzultációk és kapcsolatépítés jellemezte szakmai napunkat.

Köszönjük, hogy Velünk voltatok nyílt napunkon! 

A Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem után Kecskeméten várja az ipari digitalizáció iránt érdeklődő szakembereket a Magyar DigiLean Egyesület nyílt szakmai napja! A fókuszban ismét a lean digitális értékteremtő folyamatok jelene-jövője, kihívásai és lehetőségei! Találkozzon ismét személyesen a Magyar DigiLean Egyesület szakértőivel 2023. október 20-án, Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen!
 
A rendezvény előre haladtával minden regisztrált résztvevő egy-egy fókuszált, tematikus workshop foglalkozás során bepillanthat az egyes lean és digitalizációs érettségi szintek világába. Ötleteket, megoldásokat, javaslatokat adnak át az Egyesület szakértői, esettanulmányok elemzésén keresztül, csoportmunkában dolgoznak együtt a résztvevőkkel. Az egész napos esemény során a műhelymunkák az A-B-C csoportok forgásával valósulnak meg.
 
Ezek a szintek:
✔️ Digitalizációs eszközök és megoldások a gyakorlatban (Field szint)
✔️ Folyamatszabályzás és adatfeldolgozás (Process szint)
✔️ Vállalati lean és digitalizációs stratégiai kérdések (Enterprise szint)
 
Az egyes szinteknél közreműködő DigiLean tagvállalatok:
✔️ Field szint: Turck Hungary Kft, Simplexion Informatikai Kft, GEToolbox Europe Kft., BeeWaTec Hungária Bt
✔️ Process szint: KÖR Innovatív Zrt. / Trigo Precíziós Méréstechnika Kft., Falcon-Vision Zrt, Leanbox, MIRO Digital Technologies Kft.
✔️ Enterprise szint: Aurum Oktatási Központ Kft / LeanCenter, Norex ERP Consulting Kft, EPIC Innolabs Nonprofit Kft, Enterprise Communication Magyarország Kft, Seacon Europe Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.
 
Csatlakozzon Ön is a szakmai nap résztvevőihez és értekezzen, konzultáljon nyíltan, kötetlenül az adott témakör szakértőivel, személyesen!
 
A részvétel DÍJMENTES, de regisztrációhoz kötött! A rendezvény ideje alatt a résztvevők ellátásáról a Magyar DigiLean Egyesület gondoskodik!
 
A regisztráció határideje: 2023. október 13.
 
Regisztrálni ezen a weboldalon lehet: https://digilean.hu/esemenyek/digilean-road-show-kecskemet/

2023.11.08.

08:30 - 16:30

Veszprém

A KÉPZÉSRŐL

A képzés célja, hogy az ipar digitalizációjával járó és elkerülhetetlen megjelenő új veszélyekkel/kiber kockázatokkal szembesítsük, a lehetséges védelmi intézkedésekkel pedig megismertessük a jelentkezőket. Nem feketeöves információbiztonsági szakértőnek, hanem a termelésben ipari informatikát használó műszaki szakembernek (termelésirányítási – technológiai – minőségirányítási mérnökök, termelési középvezetők) kívánunk tudást adni, mely az alapoktól egy teljes Információbiztonsági Irányítási Rendszer (IBIR) kiépítéséig, működtetéséig áttekinti a kibervédelmi vertikumot.

A képzés moduljai:

 1. Információbiztonság alapjai,
 2. Proaktív információvédelem területei
 3. Információbiztonsági kockázatértékelés,
 4. Üzletmenetfolytonosság információbiztonsági vonatkozásai
 5. Információbiztonsági incidensek kezelése,
 6. Információbiztonsági jogszabályok

A képzés részletei és jelentkezés: Információvédelem ipari környezetben - Alapoktól a törvényi megfelelőségig

Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre az első SmartGeoFish webinár 2022. június 3-án, melynek célja volt az akvakultúra szektor főbb kihívásainak és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása magyar és nemzetközi példákon keresztül.

A jelenlévők között találkozhattunk az Agrárminisztérium, az Agrárközgazdasági Intézet és a MAHOP IH munkatársaival.

Kertész Zsófia, a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft képviseletében a SmartGeoFish és a SmartAgriHubs kaszkád projektben rejlő lehetőségekről beszélt, melyek az ágazat erőforrás-hatékonyságának fejlesztése érdekében szükségesek. Ismertette a SmartAgriHubs célkitűzéseit (pl. az európai ipar digitalizálásának előmozdítása és egy-egy szakterület különböző szereplőinek „összekötése”), majd bemutatta a konzorcium tagjait:

Végül pedig a projekt célkitűzéseiről adott áttekintést, pl. vízfelhasználás csökkentéséről, az élelmiszer-biztonsági és minőségi követelmények teljesítéséhez szükséges transzparencia biztosításáról.

A következő előadó Mihálffy Szilvia volt a Federation of European Aquaculture producerstől, aki az Európai halgazdaságok kihívásait mutatta be a FutureEUAqua projekt eredményei tükrében. A webinár résztvevői széles körű tájékoztatást kaptak az akvakultúra jelenlegi helyzetéről és kihívásairól, pl. az állategészségügyi kihívásokról, a növekvő árakról és a vízszennyezésről, amelyekhez kapcsolódóan beszélt az előadó a FuturEUAqua projekt eredményeiről is. A projekt célja volt, hogy hatékonyan előmozdítsa az ellenálló, környezetbarát, bio- és hagyományos akvakultúra fenntartható növekedését, hogy megfeleljen az éghajlatváltozással és a jó minőségű, tápláló és felelősségteljesen előállított élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igényekkel kapcsolatos jövőbeli kihívásoknak.

Dr. Gál Dénes, a Geofish Kft. egyik alapítója A magyar akvakultúra helyezte a Geofish Kft szemszögéből címmel tartotta meg prezentációját. Miután ismertette az európai és a hazai akvakultúra helyzetét, áttért a magyarországi afrikaiharcsa-termeléssel kapcsolatos körülményekre is. Pozitívumként említette a termálvíz elérhetőségét, a magas szintű szakmai ismereteket és a piacot, valamint a pályázati rendszert is, amely nagy segítséget jelent az érintett cégeknek, viszont hangsúlyozta, hogy a folyamat nagyon lassú. Ami igazán megnehezíti a magyarországi termelést a szakértő szerint, az a takarmány és az energia drágulása és szűkössége, valamint az euró hiánya. Az előadó negatívumként említette azt is, hogy jelenleg a környezetileg nem fenntartható rendszerek dominanciája figyelhető meg. A szakember követően pedig betekintést nyújtott a Geofish rendszerbe is, amely környezetbarát módon, recirkulációs technológiával hasznosítja a kertészet elfolyó termálvizét.

A Seacon Europe Kft. képviseletében Tálai Valéria és Dvorszky László tartottak előadást. Dvorszky László IT tanácsadó a Seacon Europe felhőalapú használatra tervezett QST nevű célszoftverét mutatta be, amely megoldást biztosít az élelmiszerek származásának, beépülés történetének az „ekétől a tányérig” szlogen mentén való átláthatóvá tételére, melynek alapját az IOT eszközök, illetve a mobil technológiák, valamint az egyes szereplőknél keletkezett információk összekötése jelenti. A rendszer a termék minőségére kihatással lévő paramétereket nyilvántartja, lehetővé teszi a paramétereknek a vonatkozó szabványok határértékeivel való összevetését, vagyis a minősítést, valamint biztosítja a teljes körű termékazonosítást és visszakereshetőséget is. Tálai Valéria szoftverfejlesztő pedig a Seacon saját fejlesztésű adatvezérelt megoldását mutatta be, amely a vízgazdálkodási feladatok támogatására kialakított, felhő technológiára és IOT-re épülő alkalmazás. A rendszer feladata, hogy a helyszínre telepített szenzorhálózatokból, eszközökből az adatokat a megadott rendszerességgel fogadja, az így kapott adatokat adatbázisban eltárolja, valamint ezeket megjelenítse a felhasználók számára érhető módon, a megadott jogosultsági szintet figyelembevéve. Ezen kívül lehetőség van az adatok lekérdezésére és áttekintésre is riportok formájában.

A SmartGeoFish projektről részletesen az alábbi oldalakon tájékozódhat:

Az esemény az elődadások során felmerült kérdések megválaszolásával zárult.

Seacon Europe a DigiLean csapatával együtt rendezett egy egész napos eseményt a Debreceni Egyetemen, ahol többek közt IT/OT biztonsági témával kapcsolatban is folyt műhelymunka Pokó István vezetésével. A résztvevők visszajelzései alapján nagyon hasznosnak tartották ezt a fajta tudás megosztást, amit folytatunk hasonló keretek közt szeptemberben Veszprémben.

SmartGeoFish webinar

Dátum: 2022. június 3. 11.00-12.30

A magyar akvakultúra kihívásai és lehetőségei

Online rendezvény

2022. június 3-án kerül megrendezésre az első SmartGeoFish webinar, melynek célja az akvakultúra szektor főbb kihívásainak és fejlesztési lehetőségeinek bemutatása magyar és nemzetközi példákon keresztül.

A webinar főbb témái:

 • A SmartGeoFish és SmartAgriHubs kaszkád projektben rejlő lehetőségek az ágazat erőforrás-hatékonyságának fejlesztése érdekében.
 • Az európai halgazdaságok legnagyobb kihívásai a fenntarthatóság és a meg-változott geopolitikai helyezt tükrében.
 • A magyar akvakultúra helyzete egy magyar vállalkozás szemszögéből.
 • A digitalizáció jelentette lehetőségek a halgazdaságok számára

A webinar részletes programja: SmartGeoFish webinár meghívó

A webináron való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehet 2022. június 1-ig: https://forms.gle/rro9TphEbqsb8wqBA

További információ a SmartGeoFish projektről:

Campden BRI - SmartGeoFish

Seacon - SmartGeoFish

 

A SmartAgriHubs az Európa Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programjából finanszírozott 818182 számú projekt.

 

 

 

Helyszín: 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., MATE Kaposvári Campus, Tanácsterem VAGY online (TEAMS felületen keresztül)

Időpont: 2022. május 31. (kedd), 13:00 - 16:15 óra (on-line belépés 12:45-től)


A magyar gazdák egyre nyitottabbak a csúcstechnológiai fejlesztésekre, annak érdekében hogy javítsák mindennapi munkájuk hatékonyságát. De kihasználják-e a gazdák a digitalizációban rejlő lehetőségeket? Valóban terjed a szenzorok és drónok használata és a robotizáció? Mire használhatóak az így kapott adatok adatok? Rendezvényünkön ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

Vegyen részt rendezvényünkön és megtudhatja, hogy:

 • hogyan látják az intelligens fejlesztések szükségességét a szoftver- és technológiai fejlesztők,
 • fontosnak tartják-e a gazdálkodók a digitalizációs átállást,
 • hogyan használhatók fel az adatok,
 • milyen megoldások születtek uniós támogatással az élelmiszeriparban,
 • milyen fejlesztéseket végeznek az EU-s országok.

A délután folyamán Berkovich Gáborral, a Seacon Europe ügyvezető igazgatójával is találkozhatnak, aki „Tudod-e, mit eszel?” – Avagy az élelmiszerünk útja az ekétől a tányérig címmel tart előadást.

OTT A HELYEM! MEGNÉZEM A RÉSZLETES PROGRAMOT ÉS REGISZTRÁLOK

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg közös rendezvényét az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH 2022.05.03-án Kaposváron. Az esemény az iFood Élelmiszer Klaszter és az Innoskart Digitális Klaszter közötti együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött, majd a résztvevők bemutatkozásával folytatódott. A jelenlévők, illetve a rendezvényt online követők többek között megtudhatták, hogy a KKV-knak jelenleg milyen uniós pályázati lehetőségeik vannak, és hogy hol kereshetnek az ötleteikhez és a fejlesztéseikhez együttműködő partnereket. Ezt követően került sor néhány Európai Uniós pályázat segítségével megvalósított jó gyakorlat bemutatására.

Berkovich Gábor a DigiNussInfo projekt, avagy az élelmiszerlánc átláthatósága QST támogatással című előadása során
(Kép forrása: Magyar Mezőgazdaság
)

Az egyik ilyen jó gyakorlatként Berkovich Gábor, a Seacon Europe ügyvezető igazgatója ismertette a QST szoftver működését és alkalmazási területeit a DigiNussInfo projekt, avagy az élelmiszerlánc átláthatósága QST támogatással című előadása során. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a gyártási folyamat még hatékonyabban tud alkalmazkodni a vevői igényekhez azáltal, hogy a mérhető minőségi és technológiai adatok, mikrobiológiai eredmények, valamint az azonosító és tájékoztató információk is folyamatosan a rendelkezésre állnak. A digitális transzparenciát biztosító QST a feldolgozás minden egyes lépéséről számszerűsíthető információt szolgáltat, segítségével a termék minősége, életútja elektronikusan is nyomonkövethetővé válik. Ez a digitális megoldás lehetővé teszi, hogy a nagykereskedő és a fogyasztó is ellenőrizhesse a termék eredetét, összetételét és minőségi paramétereit, ezzel is támogatva a vállalkozást a vevők bizalmának elnyerésében, értékesítési kockázatainak a csökkentésében.

Az esemény a résztvevők kötetlen beszélgetésével zárult, ahol lehetőség nyílt néhány fejlesztési és projektötlet megvitatására is. A következő hasonló esemény 2022.05.31-én lesz szintén Kaposváron, amelynek részleteiről hamarosan bővebb információkkal szolgálunk.

A DIGILEAN HUB – melynek aktív résztvevőja Seacon Europe - a négy napig tartó kiállítás minden napján az “A. pavilon” 111/C standján érdekes előadásokat tart a lean management és az ipari digitalizáció számos területéről. 
2022.05.10-én kedden 15:00-16:00 között Pokó István a Seacon fejlesztési igazgatója OT/IT információ védelem kapcsán bemutatja az ipari digitalizációval kapcsolatos kiberbiztonsági kihívásokat. Az előadásban szó lesz a:

 • Ipari digitalizáció információbiztonsági hatásairól
 • Vállalati kiberbiztonsági stratégiáról
 • Proaktív védelemről
 • Biztonsági képességek szervezeti kiépítéséről